Anualment el Consell Espanyol de Ressuscitació Cardiopulmonar (CERCP) organitza el congrés per excel·lència en RCP. Aquest 2023 ha tingut lloc a Salamanca: una de les províncies on recentment hem desplegat el servei del qual Ambulancias Rodrigo ha estat adjudicatària. A HTGROUP, fidels al nostre compromís d’estar a l’avantguarda en tot el que és relatiu a l’assistència extrahospitalària, hem tingut presència a l’esdeveniment. Amb una assistència de més de 600 professionals del sector sanitari a l’esdeveniment, en el nostre expositor hem atès els visitants que han mostrat interès pel nostre Grup, líder nacional en transport sanitari.
Ponències de rellevància internacional
Els professionals d’HTGROUP que han estat presents a l’esdeveniment han pogut ampliar els coneixements i, així, el ‘know how’ del Grup amb l’assistència a diferents ponències. Entre elles destaca la del Dr. Sheldon Cheskes, professor de la Universitat de Toronto i científic al St. Michael’s Hospital (Canadà). La seva ponència s’ha centrat en la doble desfibril·lació seqüencial: una tècnica que consisteix en l’aplicació de dos polsos quasi simultanis de corrent elèctric directe sobre el tòrax amb l’ús de dos monitors. L’objectiu d’aquesta tècnica és aconseguir la recuperació espontània de la circulació.
Després de la conferència inaugural a càrrec del Dr. Juan Casado sobre pacients pediàtrics crítics, han tingut lloc diverses taules rodones en les dues jornades que ha durat el Congrés. Entre elles és ressenyable la que ha tractat sobre l’estat de l’evidència científica en la RCP amb ponències del Dr. Lionel Lamhaut sobre l’ECMO intrahospitalari o extrahospitalari i, entre d’altres, la del Dr. Esteban López de Sá sobre la hipotèrmia i el control de temperatura. Altres taules rodones de gran rellevància han abordat temes com els pacients traumàtics, Incidents de Múltiples Víctimes (IMV), Centres Coordinadors, prevenció de l’atura cardíaca, formació, trajectòria internacional de sanitaris nacionals, l’ICTUS o els reptes en la reanimació de pacients pediàtrics.
Font d’inspiració
Segons els últims estudis, el perfil mitjà que pateix una aturada cardíaca té 63 anys i són majoritàriament homes (71%). La ràpida actuació fa possible la supervivència: de fet, cada minut després de l’aturada, les persones tenen un 10% menys de possibilitats de sobreviure. I, més enllà, la intervenció a temps condiciona la qualitat de vida: en concret, la probabilitat de patir danys cerebrals és més gran quan no s’intervé a la persona després de 5 minuts des de l’aturada.
Els serveis d’emergències com el nostre fan possible recuperar el pols i traslladar al centre sanitari al 31% dels casos que tenen lloc fora de l’hospital. D’ells, l’11,4% sobreviu i el 9,8% torna a casa en bon estat neurològic. Tot i que són xifres que milloren any rere any gràcies a la implantació de nous procediments i a la inversió en tecnologia, volem continuar sumant valor al sector del transport sanitari. En aquest sentit, el Congrés Nacional d’RCP és un punt de trobada fonamental per a nosaltres perquè ens permet veure ‘in situ’ les novetats en electromedicina, tecnologia i aparatologia per a la millora de la formació i, amb això, de la qualitat del servei que prestem.